Skip to main content

A laptopok bejutottak az osztálytermekbe és az üzleti megbeszélésekre és sokaknál felváltották a kézzel történő jegyzetelést. Lejárt a toll ideje? A laptopon történő jegyzetelés valójában akadályozhatja az információk megismerését! Olvasd el, miért előnyösebb kézzel írni!

Laptop helyett válaszd a tollat!

1. Az írás elősegíti a megértést

Aki kézzel ír, annak jobban és mélyebben megérti az érintett témát. Nagyobb sikerrel alkalmazza és integrálja a szóban forgó anyagot mint azok, akik a laptopon jegyzetelnek.

2. Az agy keményebben dolgozik

A kézírás másfajta kognitív feldolgozást igényel mint lapoton való gépelés és mindkettőnek más a hatása. Nem tudunk olyan gyorsan írni, mint gépelni a laptopon. Kézíráskor az agy arra kényszerül, hogy a kéz a legfontosabb adatokat, a leglényegesebb dolgokat írja csak le az elhangzottakból. Gépelni majdnem olyan gyorsan lehet mint ahogyan valaki beszél, így laptopon anélkül írunk le jegyzeteket, hogy a szavak vagy gondolatok mélyebb jelentését megértenénk.

Laptop helyett válaszd a tollat!3. A kézírás jobban megjegyezhető

Azt gondolhatjuk, hogy a gépelt jegyzetek hosszú távon segítenek az embereknek, de ebben tévedünk! Amikor egy felmérés során a résztvevők egy hetet kaptak a jegyzeteik feldolgozására, a jegyzeteiket kézzel írók felülmúlták azokat, akik laptopon jegyzeteltek. A kézírás hatékonyabban hat a memóriára, mivel a kontextust és a tartalmat saját szavaival írja le.

4. Kevesebb zavaró tényező – Hatékonyabb fókuszálás

Rengeteg dolgot lehet a laptopon csinálni, de mindez nem segít, ha éppen egy értekezleten vagy az osztályteremben elhangzottakra próbálunk összpontosítani. Nagyon könnyű elterelni a figyelmét annak, aki laptopot használ, ugyanakkor egy toll és jegyzetfüzet nem veszi el a figyelmet.

Legközelebb, amikor jegyzeteket készítünk, érdemes arra gondolni, hogy egy füzet és egy jó toll segít hatékonyabban feldolgozni a leírtakat, tovább emlékezünk rájuk és jobban megdolgoztatja az agyunkat is. Ha pedig szövegkiemelőt, színes tollakat is használunk a kiemeléshez, még jobban megmarad a lényeg!

Kiváló tollakat kínálunk a jegyzeteléshez, íme ezek a kedvenceink: SL-F1, F-301, Z-Grip Smooths, Sarasa Grand, Mildliner Highlighter

Kövess bennünket Instagramon és Facebookon!