Skip to main content

Kalligráfia kisokos – Minden amit tudni érdemes a kalligráfiáról

A kalligráfia egy ősi művészeti forma, amely évszázadok óta létezik. Története az egyiptomiakig vezethető vissza, akik vallási szövegek írásához használták. Az idők során a kalligráfia fejlődött, és alkalmazkodott a különböző kultúrákhoz és vallásokhoz. Manapság előszeretettel használják például esküvői meghívók vagy babaváró feliratok elkészítésére. Felismerve népszerűségét ma már számos márka, így a ZERBRA is, saját kalligráfia tollal kedveskedik a kezdőknek és haladóknak egyaránt. 

Ha érdekel a kalligráfia tanulása, vagy egyszerűen csak többet szeretnél tudni a történetéről, olvass tovább!

A kalligráfia eredete és története 

A kalligráfia eredete és története blogbejegyzésünkben is rávilágítottunk arra, hogy kézzel írni ma már nem csak a klasszikus folyóírással lehet, de egyre nagyobb teret hódít a különleges szépírás, a kalligráfia is. William Morrisnak, aki az Arts and Craft mozgalom képviselője volt, köszönhetjük ennek a kalandos, meditatív és igazán kézműves, művészi írásformának a felélesztését.

Mi a modern kalligráfia?

Amikor kalligráfiát említünk valakinek, ő egyből a cirádás, nagyon szépen kanyarított szépírásra gondol. Ez a hagyományos kalligráfiára igaz is. Ezzel szemben a modern kalligráfia nem feltétlen követi a hagyományos kalligráfiai írások (például a rézkarc, spenceri, dőlt, fekete betű) alapvető szabályait. A család legfiatalabb tagjaként bizonyos elveket megtart elődjétől, azonban nagyobb kreatív szabadságot biztosít használójának.
Érdekesség hogy pont a különböző kulturális és vallási felhasználási módoknak köszönhetően több kalligrafikus írásmód fejlődött ki egymással időben és térben párhuzamosan. Az így kialakult betűtípusokkal és betűcsaládokkal a tipográfia foglalkozik.  Nézzük hogyan alakult ki a Serif betűtípus:

Miben különbözik a modern kalligráfia a hagyományos kalligráfiától?

A hagyományos kalligrafikus írásokat meghatározott, strukturált, egyedi vonások szabályozzák, amelyek különböző betűket alkotnak. Az így készült írások speciális eszközökkel, valamint a magasságok és szögek pontos mértékével készülnek. Ezzel szemben a modern kalligráfia nagyobb szabadságot ad, keretrendszere lehetőséget teremt a felhasználónak arra, hogy ezektől eltérjen. Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy akkor írhatsz bármit, bárhogyan egy lapra és hívhatod kalligráfiának? Természetesen azért nem ennyire egyszerű a dolog.

Kalligráfia gyakorlásához szükséges eszközök

Ha téged is érdekel a kalligráfia és szívesen megtanulnád, akkor jó helyen jársz. Az első lépés a megfelelő tollak megtalálása. Sokan egy alap tollkészlettel kezdik a gyakorlást, ami különböző vastagságú és típusú tollat tartalmaz. Kezdőknek például ideális választás lehet valamelyik színű Mildliner Brush&Marker toll, mert könnyed fogásával és ecsetfilc végével viszonylag hamar sikerélményt ad használójának.
Miután elsajátítottad az alapvető tollak használatát, kísérletezhetsz a különböző típusú tollfejekkel, tintákkal, ecsetfilcekkel és technikákkal, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb kombinációt. 

Ínyenceknek ajánljuk a különböző merítőtollak kipróbálását. Ezekhez a tollakhoz egy kicsit több türelem és gyakorlás szükséges, de gyönyörű eredmények produkálhatók velük.

Nem számít, milyen típusú tollat ​​használsz, az a fontos, hogy jól érezd magad és légy türelmes, miközben megtanulod ezt az új készséget.

A modern kalligráfia számos különféle eszközzel gyakorolható, mint például

Ecsettollak

Az ecsettollak a legegyszerűbb eszközök az induláshoz. Ennek az az oka, hogy az ecsettoll rugalmas (filc) heggyel rendelkezik, amely lehetővé teszi a szép vastag és vékony vonalak könnyű rajzolását. 

Hagyományos merítő tollak

A kalligráfiához használt hagyományos tollat merítőtollnak hívják. A hagyományos merítőtoll két részből áll: a tollhegy és a tartó. Utóbbi lehet egyenes vagy ferde – ez azért érdekes, mert a vonalak, vonások vastagságát fogás szögével tudod befolyásolni. A bizonyos szögben tartás mellett folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy megfelelő mennyiségű tinta legyen a hegyen. A merítőtollakkal való munka elsajátítása kicsit tovább tart, mint bármely más tollal való írás, nem véletlen hogy leginkább szakemberek használják. 

A mechanikus vagy klasszikus ceruza

A ceruza elengedhetetlen a kalligráfia tanuláshoz, használathoz, legyen szó BÁRMELY kalligráfiai stílusról. A modern kalligráfiában főként ceruzát használnak a vázlatolásra és a később említésre kerülő irányelvek betartásához. A klasszikus grafit ceruza kiváló eszköz a kalligráfia gyakorlásához, mivel vastag és vékony vonalakat lehet vele létrehozni az írás közbeni nyomás mértékét változtatva.

A ceruza mellett egy vonalzóra is szükséged lesz a kalligráfiai irányelvek megtanulásához és azok rögzítéséhez. A kalligráfusok számára a legjobb vonalzó a gördülő vonalzó. A gördülő vonalzó lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen rajzolj párhuzamos vonalakat és más formákat, amit a kompozíció alkotáshoz tudsz használni.

Különféle markerek, golyós- és zseléstollak

A vastagabb szövegkiemelőket, zselés- és golyóstollakat többnyire hamis kalligráfiára és más modern kalligráfiai stílusok elkészítésére használhatod.

Tedd egyedivé, használd önkifejezésre! A kalligrafikus írásodat dobd fel bátran színekkel, mintákkal, dekoratív elemekkel. Variáld a tollakat! Nem is gondolnád elsőre, hogy mennyi szabadságod ad a kreativitásodnak a kézzel alkotás – bátorítunk arra, hogy fedezd fel

Hogyan kezdjünk hozzá a modern kalligráfiához?

A modern kalligráfia elterjedésével sokan kedvet kapnak arra, hogy kipróbálják – lehet te is éppen ezért vagy itt. Az internetnek köszönhetően rengeteg forrás, gyakorló feladatsor elérhető – viszont az igazán kezdők sokszor nem tudják, hol érdemes kezdeni a tanulást. Emiatt sokan el sem kezdik. A mi tanácsunk az, hogy mindegy melyik feladatlap, kurzus szimpatikus CSAK KEZDD EL! A jó hír az, hogy az alapok elsajátítása valójában nem nehéz, hisz csak egy tollra és papírra van szükséged.

A kezdéshez tartsd a tollad ​​45 fokos szögben. A felfelé húzásnál ügyelj arra, hogy a toll kissé jobbra legyen döntve. A lefelé húzáshoz enyhén döntsd balra a tollat: kezdetben csak enyhén érintsd a papírt majd ahogy húzod lefelé a tollat nyomd meg egy kicsit erősebben. A kulcs az, hogy megtaláld az egyensúlyt.

Miután elsajátította az alapvető vonásokat, elkezdheted a betűk gyakorlását. Kezdd egyszerű betűkkel, például „a” és „b”. Ezután térj át az összetettebb betűkre. Rengeteg online forrás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek ebben. Egy kis gyakorlással pillanatok alatt gyönyörű betűket írhatsz!

A betűrajzolás elsajátításához könyvek, munkafüzetek és workshopok várnak Magyarországon is személyesen, illetve az internet adta korlátlanságnak köszönhetően a világ összes nyelvén megtalálod a számodra legmegfelelőbb tanárt! Mi is összegyűjtöttünk 7 inspiráló magyar kalligrafikust!  

A kalligráfia két alapszabálya

Van néhány alapvető szabály, amelyeket be kell tartani a vizuális harmónia megőrzése érdekében. Ezek a szabályok bonyolultnak tűnhetnek elsőre, különösen a kezdők számára, azonban határozottan arra buzdítunk, hogy tartsd be őket, mert a kalligráfia helyes gyakorlásához ezek ismerete is hozzátartozik. Érdemes a szabályokra főleg az elején odafigyelni, mert ezáltal a későbbiekben ezek betartása már tudatalatti rutinná válik. 

A legtöbb oktató két alapvető szabályt emel ki a tanfolyamain és workshopjain: a következetesség és a térköz betartását.

Következetesség és térköz

Betűink következetes rajzolása segít növelni az általános vizuális harmóniát. Ha egy szóban ugyanakkora méretűek a betűk akkor az kellemesebb a szemnek, mintha minden betű más-más méretű lenne. Bármennyire tökéletlenek is legyenek eleinte a betűink, ha a magasságuk és a dőlésszögük egyezik, akkor egységes képet, érzést kapunk. 

S hogy lehet ezt a következetességet elsajátítani, gyakorolni? Mindössze egy ceruzára és egy vonalzóra van szükséged ahhoz, hogy a betűk “következetesebbé” váljanak:

  1. A vonalzó és a ceruza segítségével hozd létre az alapvonalat és a középvonalat (az x magasság létrehozásához).
  2. Add hozzá a növekvő, a csökkenő és a ferde vonalakat, amelyek meghatározzák a betűk szögét. 

Van-e univerzális szabály a méretekre? Nincs. Szabadon határozhatod meg betűid magasságát, méretét és szögét, a lényeg, hogy azt következetesen tartsd az adott kompozícióban. A betűk közötti megfelelő távolság tartása segít a jó olvashatóságban, ráadásul a szépírásunk is ettől lesz igazán szemet gyönyörködtető. Ha a betűk túlságosan össze vannak nyomva vagy indokolatlanul el vannak nyújtva, esetleg “elengedik egymás kezét itt-ott” –  következetlen lesz a design.

A jó és következetes térköz megőrzése érdekében lassabban kell haladni az írás folyamán, az egyes vonások között fel kell emelni a tollat, és figyelni kell az előző betűpár szóközét is. Idővel és gyakorlással ez automatikusan megy majd. 

A gyakorláshoz ismerd meg és töltsd ki a ZEBRA kalligráfia kezdőknek gyakorlósort!

A hamis, avagy fake kalligráfia – Így alkoss már első alkalommal lenyűgöző betűket, szövegeket

Nem vagy annyira türelmes és szeretnél már az első alkalommal feltölteni egy szép kalligráfia alkotást a közösségi média oldaladra, vagy meglepni valakit egy saját készítésű képeslappal? Segítünk. 

A hamis kalligráfia technikát gyorsan és egyszerűen megtanulhatod.

Mi az a hamis kalligráfia? A hamis, vagy angolul fake kalligráfia úgy jön létre, hogy a szöveg vastagabb vonalait vastagabb filcekkel rajzoljuk, míg a vékonyabb vonalakat tűfilccel, ecsetfilccel vagy akár golyós- és zseléstollal rajzoljuk meg.

A cursive a legnépszerűbb kalligráfia betűtípus, mivel a benne található görbék, hajlítások, teltebb és vékonyabb részek látványos betűket eredményeznek. Szerencsénkre ezt a design-t a legkönnyebb “hamisítani”.  10-30 perc alatt könnyen elkészíthető egy szemrevaló szöveg, rövid üzenetet vagy egyetlen szót tartalmazó kalligráfia. 

Írj egy szót vagy kifejezést a kívánt betűtípussal. Ehhez találsz inspirációt a Pinteresten, Instagramon vagy a Google keresőbe beírva, hogy calligraphy font abc. A magyar nyelvű betűk keresése nagyobb kihívás lehet, de Császár Abigél és Varga Nóri (Outline) Kuckózós kalligráfia naplójában 4 betűkészletet is találsz.

Ügyelj arra, hogy a betűk között hagyj megfelelő távolságot, mert később vastagabb filccel újra át kell rajzolnod a vonalakat. A távolság következetes betartásához érdemes a klasszikus modern kalligráfiánál már megtanult vonalvezetőket, segítő vonalakat felrajzolni ceruzával. 

Írd át egy vastagabb tollal az adott szót vagy kifejezést, hogy teltebb körvonalat kapj! Miközben átírod a szöveget, tartsd fejben a klasszikus kalligráfia írástechnikáját. A lefelé tartó vonások – amikor a toll egy betű tetejétől lefelé halad – vastagok, a felfelé törő vonalak – amikor a toll alulról felfelé halad – pedig vékonyodnak. Ezt követően a lefefelé haladó szárakat írd át újra, és díszítsd akár kisebb párhuzamos vonalak rajzolásával.

Töltsd ki azokat az üres hézagokat, amik a betűszáraknál keletkeztek. Ez a lépés adja majd meg modern kalligráfia vastag-vékony írásképét.

Legvégül nem maradt más hátra, minthogy kijavítsd a vonalakat, és töröld a ceruzanyomokat. Adj hozzá díszítő elemeket, ha szeretnél.

A kalligráfia egészségügyi hatásai

Van valami terápiás a kalligráfia toll ritmikus mozgásában, ahogy végigsiklik a papíron, gyönyörű betűsort hagyva maga után. Sok ember számára a kalligráfia a már régen várt és szükséges felüdülést biztosítja a mindennapi élet nyüzsgésében. A kalligrafikus írás gyakorlása lehetőséget ad arra, hogy egy kis szünetet tarts az elektronikus képernyőktől, és megtisztítsd az elméd minden aggodalomtól vagy stressztényezőtől. A szép betűk készítéséhez szükséges összpontosított figyelem, a béke és a nyugalom érzését is elősegítheti. Remek énidős tevékenység, ráadásul a mentális egészségre is számtalan pozitív hatása van. Nincs is jobb annál, mint egy-egy túlterhelt hét után péntek este vagy hétvégén leülni a gyakorlófüzetünkhöz és elmerülni a betűk rajzolásában. 

Ha motiváltnak érzed magad, hogy elkezd a gyakorlást még ma, van néhány nagyszerű tippünk! Először is fontos, hogy a lehető legjobb tollakat használd. Keresd fel a hozzád legközelebbi üzletet és szerezd be a kedvenc ZEBRA tollaidat és Mildliner ecsetfilceidet.

Ne csüggedj, ha az írásod elsőre nem tűnik tökéletesnek – a kalligráfia sok gyakorlást igényel ahhoz, hogy pontos és precíz legyen, de mindenképpen megéri az erőfeszítést. Töltődj fel, lazíts és éld meg a kreatív energiáidat! Csatlakozz a ZEBRA – Alkoss velünk Facebook csoportjához és mutasd meg nekünk hogyan fejlődsz!