Skip to main content

Visszatér vagy el sem tűnt? A bullet journal vagy röviden bujo rendszerét Ryder Carroll alkotta meg és több évtizedes kutatást követően 2013-ban tette elérhetővé a nagyközönség számára. Na de miről is szól a bujozás?

…Rólad

Bizony, egy igazi és jó bullet journal téged tükröz, a te szükségleteidre, igényeidre, és életkörülményeidre reflektál. Teszi mindezt úgy, hogy ad egy olyan keretrendszert, amelynek köszönhetően nemcsak produktívabb leszel, de még énidőzni is tudsz. Jól hangzik, nem?

Vissza az alapokhoz!

A bujozáshoz nem kell alapvetően sok minden: egy üres füzet és egy toll. Nagyon elterjedt és széles körben használt füzet típus a pöttyözött, de ha csak üres, vonalas vagy kockás van otthon, azzal is el tudsz indulni.

Kezdd az alapokkal!Ha kezdő vagy, érdemes pár alap oldalt (bujo szaknyelvben spread-et) létrehozni. Ezek:

Tárgymutató (index)

  • Éves tervező
  • Havi tervező
  • Heti tervező
  • Napi áttekintő

Az index segít a füzetedben előforduló témákat, oldalakat megtalálni, ehhez érdemes a lapokat megszámozni és azt visszavezetni a Tárgymutatóba. A tervezős oldalakra írd fel az adott időszakra vonatkozó eseményeket, feladatokat, valamint a jövőbeli jegyzeteknek is szoríts helyet.

Ha már a fentiek vezetése a mindennapjaid részét képezik, és beállt a rendszered, elkezdheted ténylegesen személyre szabni a füzeted. Ez azt jelenti, hogy olyan oldalakat hozol létre benne, melyek jobban megfelelnek a te saját igényeidnek. Például sorozatfüggő vagy, netán a könyveket falod? Hozz létre egy havi vagy éves listát az elolvasásra, megnézésre került könyveknek és sorozatoknak. Gyűjtesz valamire? Készíts egy oldalt a költségvetésre, amiben hónapról hónapra tudod jelölni mennyit sikerült félretenned. A rendszer lényege, hogy a füzet rólad szóljon. Olyan oldalak legyenek benne, melyek számodra fontosak. Ennek az egyediségnek köszönhető az, hogy tulajdonképpen nincs két azonos bujo a világban.

Inspirációért és további oldal ötletekért keress rá a #bulletjournal hashtagre Instán vagy írd be Pinteresten hogy bullet journal page ideas.

Extra BUJO ötletek

Bujo extrákA social media felületeken szebbnél szebb bujokba botlik az ember, amelyek szuper inspirációt adhatnak, ha már az alapok vezetése és rutin kialakult. Vannak, akik minden egyes hónapnak saját témát adnak, és azt az adott topikot vezetik végig minden heti és napi tervezőjükön. Van olyan, aki egy stílusban alkotja végig a teljes bujoját. Egy-egy témához használhatod a Zebra Mildliner Brush&Marker színei, melyek már 25 színben elérhetőek itthon.

Nézz szét a közösségi médián, kövess be minket Instán és próbálgasd ki a látott módszereket; kísérletezd ki hogy neked mi fekszik a legjobban. Mi áll kézre?

Az fontos, hogy ne keseredj el, ha nincs annyira nagy rajztehetséged vagy kézügyességed – a bujot nem másnak, hanem magadnak csinálod! Ne hasonlítsd össze magad olyan emberekkel, akik már évek óta vezetik a rendszert, és egyébként a fő hobbijuk a rajzolás. Engedd el, nem nekik kell megfelelned. Te koncentrálj a saját céljaidra és a saját rendszeredre. Nincs mindennap egy órát, hogy a füzeted töltsd? Semmi gond – akkor alakítsd ki úgy a bujod, hogy csak minimal designt igényeljen. A Zebra Technical Drawing Pen tűfilcek ebben remek segítőtársaid lehetnek.

Ha kell egy kis löket a kezdéshez, csatlakozz az Alkoss velünk! közösséghez a Facebookon és ismerkedj meg más alkotókkal is!